Acasă la Doina Cornea – Casă de Poveste pentru o zi – Raluca Bugnar
Casa de pe strada Alba Iulia nr. 16 (redenumită strada Doina Cornea în iulie, printr-o Hotărâre unanimă a Consiliului Local, însă fără a fi montate plăcuțele încă) a devenit Casă de Poveste în 11 noiembrie, când câteva zeci de oameni i-au călcat pragul. Rând pe rând, în vizite ghidate de câte două persoane. Evenimentul a fost inițiat și organizat de asociația Create.Act.Enjoy și realizat în parteneriat cu Fundația Doina Cornea, prin amabilitatea lui Leontin H. Iuhas.
Ideea din spatele proiectului Case de Poveste ne-a venit acum mai bine de un an, când ne-am dat seama că nu există case memoriale în Cluj-Napoca deschise permanent pentru vizitare. Pentru că de peste cinci ani lucrăm cu public tânăr și foarte tânăr în cadrul proiectelor Create.Act.Enjoy, ne-am tot întrebat retoric cum ne putem aștepta ca tinerele generații să îți creeze valori și repere morale, dacă în jur nu li se arată. Și cum ar putea fiecare generație să tragă aceleași concluzii, doar pentru că așa zice istoria. În loc de învățat mecanic sau de asimilat pe nemestecate, știm că tinerii au nevoie să le fie hrănită curiozitatea, să le fie stimulate imaginația și gândirea, iar instrumentele cu care să investigheze trecutul să le fie puse la îndemână. Pentru a accepta de ce niște personalități sunt considerate personalități, e nevoie de înțelegerea traseului parcurs de acei oameni. Cum gândeau? Ce admirau? Care au fost valorile pe care le-au promovat? Care au fost reperele morale după care s-au ghidat în viață? Care au fost dilemele sau chiar conflictele pe care le-au avut? Cum le-au rezolvat? Ce i-a motivat să facă eforturi pentru a lăsa în urmă acțiuni sau creații pentru care istoria îi ține minte?
„Să nu mai ținem secret, în sertar, aceste surse de formare a tineretului și să le dăm studenților, că sunt foarte însetați să afle și alte lucruri decât strict cursul nostru”, spunea Doina Cornea despre prima scrisoare pe care a trimis-o către Radio Europa Liberă. Și-a dorit să împartă exercițiile ei împotriva fricii cu ceilalți. Spunea că oricine ar fi putut să le facă și prin astfel de exerciții ar fi ajuns, în timp, să prindă curaj. Disidența nu a fost ca o capă de supererou pe care și-a pus-o pe umeri într-o bună zi, ci și-a construit curajul în ZECE ani de exerciții. Așa a ajuns ca în noiembrie 1987 să aibă curaj să iasă în stradă, alături de fiul ei, și să împartă manifeste de solidaritate cu revolta muncitorilor din Brașov. Doina Cornea era născută la Brașov și credea că nu poți avea opinii fără să le susții cu fapte. De-asta n-ar fi putut sub nicio formă să stea acasă când știa că brașovenii care au îndrăznit să se revolte vor fi persecutați pentru asta. I-ar fi fost rușine față de ea însăși să nu facă un gest, cât de mic.
Au trecut 33 de ani de la 15 noiembrie 1987, când brașovenii s-au revoltat împotriva regimului comunist, iar Doina Cornea s-a solidarizat cu ei. De când am avut ideea proiectului Case de Poveste am știut că una dintre casele pe care vrem să le deschidem pentru public e cea a Doinei Cornea. Poate nu e întâmplător că am reușit asta tocmai în noiembrie.
Proiectul Case de Poveste a inclus și vizite acasă la criticul literar Ioana Em. Petrescu și la compozitorul Sigismund Toduță. Este un proiect pilot, de creare a unor muzee vii, interactive, cu experiențe cât mai personale. Conceptul artistic pentru vizite a fost creat de regizoarea Andreea Iacob, care a oferit vizitele ghidate împreună cu actrița Diana Buluga. Experiențele imersive, de a pătrunde nu doar în casa, ci și în universul interior al celor trei personalități au fost bine primite, căci fiecare dintre vizitatori ne-a încurajat să continuăm. În perioada următoare proiectul va continua, într-adevăr, căci se lucrează la varianta virtuală a vizitelor, care să fie disponibilă oricui, de oriunde. Pianul, radioul, tablourile și păpușa Doinei Cornea vă vor spune și vouă povești, în curând, despre cum să vă faceți curaj în fiecare zi pentru că…. „toată viața este un exercițiu”.
A consemnat Raluca Bugnar, PR Create.Act.Enjoy