Proiectele Fundaţiei Doina Cornea – Leontin Horaţiu Iuhas
Din momentul în care s-a născut ideea fundaţiei şi până acum, chiar dacă ea nu a existat „de drept‟ ea a existat cu prisosinţă „de fapt‟ prin proiectele pe care le-a demarat şi care sunt în diverse stadii de realizare. Voi încerca să vi le prezint acum pe cele mai importante, urmând ca în fiecare din numerele viitoare să fac o actualizare a stării lor.
- Redenumirea străzii Alba Iulia (cea pe care a locuit Doina Cornea mai mult de două treimi din viaţa ei, cea în care a fost arestată la domiciliu, păzită, supravegheată, filmată, înregistrată, bătută timp de doi ani) în „Strada Doina Cornea‟.
Proiect realizat: începând din data de 2 iulie 2020 după aprobarea în Consiliul Local Cluj-Napoca a proiectului de hotărâre iniţiat de domnul Primar Emil Boc strada Alba Iulia a devenit Doina Cornea.
- Transformarea casei în care a locuit Doina Cornea în casă memorială.
Stadiu: S-a ajuns la un acord de principiu cu Primăria Cluj-Napoca, urmează stabilirea detaliilor.
- Publicarea şi republicarea cărţilor Doinei Cornea.
- A fost publicat volumul de poezii Doina Cornea – În căutarea Îngerilor pierduţi la editura Şcoala Ardeleană. Comandă aici
- A fost republicat volumul Doina Corna – Puterea Fragilităţii (volum ce cuprinde şi textele Doinei Cornea transmise românilor prin Radio Europa Liberă, scrisori deschise adresate lui Nicolae Ceauşescu, etc.) la Editura Humanitas. Comandă aici
- Este în curs de republicare (probabil în cursul lunii iulie a acestui an) volumul lui Cornel Jurju (Doina Cornea – Dincolo de zid) la editura Şcoala Ardeleană.
- Este în pregătire jurnalul Doinei Cornea, care va fi publicat, în colaborare, de Editura Humanitas şi Editura Academiei Civice.
- Este în pregătire un album cu picturile şi desenele Doinei Cornea.
- Este în pregătire expoziţia itinerantă cu picturile şi desenele Doinei Cornea, sub titlul: „Doina Cornea – Lumina din întuneric‟ care se va desfăşura astfel:
- Bucureşti, în Palatul Parlamentului în decembrie 2020 – se pregătesc detaliile cu conducerea Camerei Deputaţilor – care administrează clădirea
- Cluj, în cadrul Muzeului de Artă, în perioada 5-30 mai 2021
- Paris, în toamna anului 2021 – în pregătire
- Bruxelles, în 2021 – 2022 – în pregătire
- Susţinerea, începând din anul 2020, a programului de cercetări arheologice pentru descoperirea mormintelor şi deshumarea victimelor regimului comunist, în coordonarea istoricului Marius Oprea.
- s-a început campania de strângere a fondurilor necesare pentru continuarea, în luna august 2020, a săpăturilor de cercetare arheologică din cimitirul lagărului de exterminare de la Periprava.
- Programul intitulat: „Cunoaşterea şi re-cunoaşterea valorilor româneşti‟ este un proiect prin care se doreşte identificarea şi promovarea, în special în rândul tinerilor a modelelor. Un popor fără modele este un popor mort, un popor care-şi închide orice cale spre dezvoltare.
- Demersuri pentru emiterea unui timbru omagial Doina Cornea – cu toate că s-au făcut aceste demersuri, în decurs de aproape un an, Romfilatelia nu a crezut că Doina Cornea reprezintă un subiect potrivit pentru una din zecile de emisiuni ce s-au emis în acest timp.
- Realizarea unei edituri a Fundaţiei Doina Cornea – în studiu.
- 10.Realizarea unui studio de muzică şi film, ce va completa instrumentele fundaţiei pentru realizarea unora dintre proiecte – în studiu.
Acestea sunt o parte din proiectele fundaţiei, cele care au prins contur. Atât despre stadiile de realizare a acestora cât şi despre viitoarele proiecte ale fundaţiei, cele care nu au depăşit încă stadiul de idee vă voi spune în fiecare din numerele viitoare.