Învăţăturile Doinei Cornea pot trezi conştiinţe – Julie Combes
Doina Cornea nu a fost doar o opozantă la regimul comunist. Lupta ei era holistică. Nu o putem înţelege decât integrată într-o filozofie de viaţă. Fără aceasta e dificil de justificat un asemenea curaj, o asemenea vocaţie a sacrificiului, un asemenea devotament. Această luptă nu era doar îndreptată împotriva unei forţe exterioare; introspecţia a fost o constantă în disciplina ei de viaţă. Atunci când avea toate motivele obiective să-şi compătimească soarta, ea a avut înţelepciunea şi luciditatea de-a nu uita că duşmanul ei cel mai de temut era chiar în ea însăşi.
Doina purta în realitate o dublă luptă, o exigenţă intransigentă îndreptată asupra ei însăşi în acelaşi timp cu refuzul de a se supune ideilor şi valorilor care nu-i aparţineau. Ea stabilise o asemenea coerenţă între evenimentele exterioare şi propria sa interioritate, încât se stabilise o rezonanţă între cele două dimensiuni, un ecou care estompa încetul cu încetul dogmatismul dualist care alimentează iluzia egoului. Puterea luptei ei consta tocmai în faptul că ea nu pornea de la principiul că răul nu era decât în exterior, în afara noastră. Dimpotrivă, pe măsură ce obţinea mici victorii asupra defectelor ei – orgoliu, gelozie, egoism, frică, etc. – ea constata că lupta ei împotriva regimului comunist căpăta o şi mai mare amploare. Din acest du-te – vino îşi alimenta ea forţa. Să schimbi lucrurile porneşte, de fapt, prin a te schimba pe tine însăţi.
Doina înţelegând de asemenea că originea răului se găseşte în ignoranţă, se străduia să nu judece individul ci să-i formeze conştiinţa, oricare ar fi fost nivelul lui, punctul lui de plecare. Pentru aceasta nu era suficient să-i rafinezi intelectul ci trebuia, de asemenea, să combaţi ura care se instala inevitabil. Ignoranţa e perfidă, ea se instalează acolo unde te aştepţi mai puţin. Crezând că ai anihilat-o, ea se prezintă sub o altă formă, cu o altă faţă. Doina ştia: trebuia, de asemenea, să gândeşti cu inima. Prima carte pe care mi-a oferit-o Doina a fost Bushido. Prin această lectură am putut să descopăr codul Samurailor, care se inspiră din cele şapte virtuţi asociate Bushido-ului: Dreptate, tradusă câteodată şi «corectitudine» sau «rigoare»; Curaj; Bunăvoinţă sau «măreţia sufletului», «compasiune» sau «generozitate»; Politeţe sau «respect»; Sinceritate sau «cinste»; Onoare; Loialitate. Analizarea fără întrerupere a propriilor acţiuni pentru a vedea până în ce punct aceste virtuţi au fost respectate, făcea parte din felul de a fi al Doinei. E aici, fără nicio îndoială, moştenirea pe care ne-a lăsat-o, nouă, celor care putem continua să combatem ignoranţa.
Doina mi-a fost una dintre cele mai importante interlocutoare, mulţumită căreia am putut persevera în studiile mele de filozofie, fără să cad într-o simplă producţie academică. Adesea mă gândesc că Doina a fost primul meu maestru…
Prin intermediul Fundaţiei Doina Cornea, avem acum oportunitatea să cultivăm aceste valori şi astfel doresc eu să aduc un omagiu bunicii mele. Formată în Franţa, de filozoful Frédéric Lenoir, ca animatoare a atelierelor de filozofie pentru copii, doresc să dezvolt această practică şi în România. Astăzi sunt formate cam 3500 de persoane în lume şi din ce în ce mai multe instituţii se deschid spre această practică în interesul copiilor. Filozofia pentru copii este un factor cheie în dezvoltarea unei gândiri critice, în accederea la competenţe democratice, în empatia şi deschiderea spre celălalt şi în dialogul intercultural. Iată, în câteva cuvinte, obiectivele urmărite: prepararea copiilor să fie mai conştienţi, mai activi, mai respectuoşi faţă de orice fiinţă vie; ajutarea copiilor să aibă un cap bine făcut mai degrabă decât un cap bine umplut – cum zicea Montaigne; Invăţarea copiilor să gândească împreună, să practice gândirea colectivă; învăţarea copiilor să facă legătura între spirit, corp şi inimă. În felul acesta copilul învaţă să aibă încredere în sine şi în ceilalţi, pentru a construi împreună şi pentru a ieşi din raporturile de competiţie şi de dominaţie care, din nefericire, este modelul vehiculat astăzi în societate. Împreună cu catedra Unesco, unica din lume care se dedică atelierelor de filozofie pentru copii, ne dorim să dezvoltăm această practică prin cercetare, formare şi răspândirea de unelte educative în şcoli şi societate.
Pe de altă parte, Doina Cornea poate reprezenta azi un adevărat model într-o lume care are nevoie de repere pentru a depăşi dificultăţile şi suferinţele cauzate de un materialism în expansiune. Din acest motiv spaţiul de acţiune al Fundaţiei Doina Cornea poate depăşi frontierele. Este important să facem cunoscute învăţăturile Doinei Cornea dincolo de teritoriul român. Deja s-a întreprins o serie de activităţi, chiar înaintea înfiinţării fundaţiei şi a filialei acesteia: traducerea ultimelor sale opere şi pregătirea unei expoziţii internationale cu opera ei artistică (desene şi picturi).
Învăţăturile Doinei Cornea pot trezi conştiinţe.